Kan du spare penger ved å kjøpe helt ny bolig?

Å være på boligjakt kan være litt nervepirrende. Mange frykter å møte skjulte kostnader når de kjøper bruktboliger. I nyboliger, derimot, kan du være så heldig at du møter skjulte innsparingsmuligheter. Mathias Nilssen er selger i Bremnes Panorama sier at det er mange økonomiske fordeler med å kjøpe nytt i stedet for brukt.

-En åpenbar innsparingsmulighet er at du slipper oppussing. Hver husstand i Norge bruker i omtrent 30 000 i året på å pusse opp boligen, så det er ingen tvil om at her er det penger å spare, sier han.

 

I Bremnes Panorama, som i disse dager bygger trinn to, kan du være med på å velge farger, kjøkkeninteriør og planløsningner, sånn at det blir etter din smak fra innflytting. Nilssen fortsetter med å presisere at det også er innsparinger å hente på at kostbare fasiliteter som ventilasjon, rør og strømnett er helt nytt.

-Du trenger ikke å bekymre deg for at noe av dette må byttes ut med det første. I tillegg er husene så godt isolert at strømkostnadene vil bli vesentlig lavere enn i eldre hus. Det gjelder å se stort på det, forteller han.

 

Få avgifter

Når du kjøper bolig er det mange avgifter som må medregnes i prisen. Nilssen forteller at når du kjøper nytt kan du spare i snitt 60 000 kroner.

-Dokumentavgiften blir svært lav i forhold til kjøp av eldre boliger. Det er fordi dokumentavgiften settes ut fra tomteverdi og ikke fra kjøpesum, sier Nilssen.

Til slutt legger han til:

-En annen åpenbar fordel med å kjøpe nytt er garantien som du får med på kjøpet. I fem år kan du slappe av, vel viten om at dersom det dukker opp skjulte feil og mangler som ikke var mulig å oppdage ved overtakelse, så vil disse bli utbedret, forteller han.

Denne garantien er en del av bustadsoppføringsloven som beskytter kjøper økonomisk på flere plan.

-Det er med andre ord mye du kan spare penger på ved å kjøpe ny bolig. Og så må vi ikke glemme verdien av den følelsen du får med å kjøpe helt nytt. Den er nemlig uvurderlig, avslutter Mathias.