Slik vil Bernt og Roy bygge om de kjente byggene: – Ekstremt sentralt

Corponor vil utvikle de ikoniske avisbyggene i Storgata.

Illustrasjon: LPO Arkitekter

Arkitektfirmaet LPO har på vegne av Storgata Utvikling AS, som eies av Corponor, utarbeidet en detaljreguleringsplan for kvartal 10. Kvartalet omfatter de gamle avishusene til Nordlandsposten og Nordlands Framtid. «Planforslaget svarer ut Bodø kommunes høye ambisjoner om bærekraftig sentrumsutvikling og oppgradering av sentrale byrom, Storgata og Sjøgata, heter det i planen.»

Nybygg

Corponor ønsker her å oppgradere byggene, bygge på, og utvikle byrommet. Planen er at byggene skal inneholde kontorer, forretninger, serveringssteder, og boliger i de øvre etasjene. Det skal bygges to høyere blokker ut mot Sjøgata, og mellom disse planlegges det et nytt torv.– Eiendommene ligger strategisk til i Bodø, og er ekstremt sentrale. Her kan man rett og slett bo midt i gågata, sier Roy B. Nilssen, administrerende direktør i Corponor. Prosjektleder Bernt C. Hargaut forteller at prosjektet er en videreføring av det arbeidet som Corponor har gjort i flere år. Nemlig å fortette Bodø sentrum med flere boliger, og skape mer liv i byen. – Bodø kommune har gjennom kommuneplanen lag til rette for konvertering av sentrumsbygg til kombinerte forretnings- og boligbygg. Dette har skapt muligheter for å bygge boliger, samtidig som man tar vare på det gamle i sentrum, sier Hargaut. 

Illustrasjon: LPO Arkitekter

Skaper liv

Enhver utbygging i sentrumsnære områder møter alltid noe motstand, da man tradisjonelt sett har bodd utenfor sentrum, og jobbet i byen. – Kommuneplanen har lagt gode rammevilkår for at man skal kunne bruke byggene til bolig og næring. Alternativet er at det blir stående tomt, og vi har et genuint ønske om å skape en god by, med mye liv og røre.

– Det er mange som mener at vi med denne boligbyggingen skaper en by med færre mennesker, men det er jo tvert i mot. De senere år har det blitt et yrende liv i sentrum, og det kommer til å bli enda mer av dette i framtida, legger Harugaut til. 

Illustrasjon: LPO Arkitekter

Sentrumsnært

Boligprisene i Bodø er blant de raskest voksende i landet, og det har utviklet seg til å bli et lite problem for unge boligkjøpere. Ofte må man langt ut av sentrum før man finner noe man har råd til, dersom man er i etableringsfasen. Stort sett er det eldre og mer pengesterke innbyggere som har råd til det som er sentrumsnært. Det ønsker Corponor å gjøre noe med.

– Leilighetene vil planlegger her vil også være innenfor prisklassen til yngre boligkjøpere. Vi ønsker at også de yngre skal få sjansen til å kjøpe seg bolig i sentrum, og bo i byen, sier Roy B. Nilssen.

– Må dere senke standarden for å få ned prisen?

– På ingen måte. Standarden hos oss skal være høy.  Kanskje blir en to-roms leilighet 40 kvadratmeter i stedet for 50, og tre-roms blir 50 i stedet for 60. På den måten får vi senket prisene, sier Nilssen.

Han påpeker at prosjektet i Storgata ikke bare er for yngre boligkjøpere. 

– Det er ikke bare de yngre som kanskje ikke har nok penger for å kjøpe i sentrum. Det finnes også de som ikke får nok igjen for eneboligen sin til å kunne kjøpe sentrumsnært, påpeker Nilssen og Hargaut. 

Prosjektet er planlagt igangsatt mot våren og sommeren 2023. Eiendommene må tømmes for leietakere før byggeperioden kan komme i gang, og planlegginga er foreløpig ikke helt ferdig. 

Illustrasjon: LPO Arkitekter

Informasjonskapsler
og personvernvilkår

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å benytte denne nettsiden samtykker du i bruken av disse. Du kan lese mer detaljert om hvordan dine data blir behandlet via lenken under.